Sabinov oslavuje 40. výročia udelenia Oscara filmu Obchod na korze

11.06.2006 Sabinov

Sabinov 11. júna (TASR) - Tradičné Dni mesta Sabinov, ktoré sa začali dnes a potrvajú do 17. júna, venovala samospráva 40. výročiu udelenia Oscara českoslove...
Sabinov 11. júna (TASR) - Tradičné Dni mesta Sabinov, ktoré sa začali dnes a potrvajú do 17. júna, venovala samospráva 40. výročiu udelenia Oscara československému filmu Obchod na korze.

\"Film sa nakrúcal v roku 1965 v letných mesiacoch práve v Sabinove, \" uviedol dnes pre TASR hovorca mestského úradu Juraj Navrátil. Nakrúcali sa tu nielen jeho exteriéry, ale aj veľká časť interiérov a Sabinov v tom čase doslova žil týmto filmom. \"Bolo to pre malé, ospalé mestečko niečo nové, čo zodvihlo Sabinovčanov na nohy, \" povedal Navrátil. Spresnil, že sabinovskí ochotníci pripravili pri tejto príležitosti na dnešný večer predstavenie Obchod na korze podľa novely Ladislava Grossmana Pasca.
Oscarovým filmom bude žiť Sabinov aj na budúci týždeň. V priestoroch bývalého piaristického gymnázia otvoria okrem novozriadeného kultúrno-informačného centra Na korze aj stálu expozíciu fotodokumentácie a množstva artefaktov, súvisiacich s nakrúcaním filmu v meste. Bude verejné premietanie filmu a venujú mu aj talkshow OSCAR CITY spojenú s udeľovaním Cien mesta Sabinov a primátorských ocenení. Účasť prisľúbili herci Zuzana Kronerová, František Zvarík a manželka autora literárnej predlohy filmu Edita Grossmanová.
Vyvrcholením bude Oscarová noc v sobotu 17. júna od 21. hodiny, ktorej program realizátori symbolicky situovali do centra mesta na sabinovské korzo a návštevníkom sľubujú nevšedné zážitky z veľkolepej multimediálnej show.
 

Vyberte región